ešte ako chlapec som vzal obyčajné kešu oriešky a povedal si, že to treba posunúť ďalej.
Pridal som trochu vianočného šmrncu – vanilku, škoricu, štipku korenia a samozrejme aj trocha buka. Keď som ich vytiahol z údiarne, mama len mlčky ochutnala a potom sa usmiala tým spôsobom, čo človeka prezradí.
Odvtedy sú tieto údené kešu naším malým rodinným tajomstvom, ktoré sa šíri ďalej po susedoch. A teraz ho posielam aj vám, lebo taká dobrota sa nemá držať pod pokrievkou!
| 400 G NESOLENÝCH PRÍRODNÝCH KEŠU |
| 2-3 VÄČŠIE ŠKORICE |
| 3 BOBKOVÉ LISTY |
| 3 BADIÁNY |
| 5 KLINČEKOV |
| 1 LYŽICA KORENIA |
| 2 LYŽICE SOLI |
| 1/2 LYŽIČKY VANILKY |
| 600ML VODY |
POSTUP
Všetko korenie so soľou okrem vanilky zľahka povarte 10 minút a nechajte vychladnúť. Korenie sceďte a do vzniknutého rozvaru nasypte kešu. Nechajte ich tam 2-3 hodiny a potom ich osušte.

Údiareň vyhrejte na 80 stupňov. Ak máte väčšie kešu, rozložte ich na sieťované rošty, tie menšie do sitka alebo rovného sita v tenkej vrstve. Kešu v údiarni nechajte oschnúť a dym pustite neskôr. Odporúčam údiť na buku alebo jelši 3-4 hodiny. Potom vypnite dym a nechajte v údiarni ďalšie zhruba 3 hodiny, aby boli pekne chrumkavé.
Po vychladnutí skladujte v uzavretej nádobe na suchom mieste. Dlho však nevydržia, rýchlo ich pochrumkáte...
