Nedávno som sa zarozprával so starým Gregorom pri poháriku vína, čo by sa stalo, keby sa moja kačica náhodou opila. Nakoniec z tej debaty vznikol výborný recept na ovínený kačacie jerky. Nie je to veda, je to len kačica, čo sa v udiarni snaží sucho v krku zahnať deckou polosuchej Frankovky. 800 g prsia bez kože a po očisteníí 2 lyžice (cca 35g) medu 125 ml červeného vína 20 g soli vrchova...
RECEPTY
Tu poznám panstvo iba dva tábory. Niekto syrečky miluje a druhé ich zas nemôže ani cítiť. Ale poviem vám, s touto pochúťkou budete za kráľa hostiny! Stačí na to pár hodín studeného dymu a trénovanej triceps. Tak raušové údenie! syrečky uďte 4 hodinky studeným dymom (max. do 30 stupňov) a potom nechajte chvíľu odležať. Na rozumnú porciu pre 3 ľudí použite 2 kusy syrečkov, takže približne ...
Sused, vďaka údeným pstruhomvraj náš pradeda postavil prvú udiareň. Je to ťažko uveriteľná maškrta a pritom nie je potrebné mať práve fištróna. Vyúdiť pstruha zvládnete ein zwei, len panstvo kúpte u správneho rybára! Pripravené (vypitvané) pstruhy naložte panstvo do pripraveného Gerhardovho láku. Jedno vrecko je tak akurát na 5 litrov láku. Ten odporúčam najprv prevariť a nechať vychladn...
KEĎ SA NÁHODOU PANSTVO STANE, ŽE VÁM PO ÚDENÍ ZOSTANE PÁR MAKREL, EŠTE TO NEMUSÍ BYŤ NA ŠKODU. MÁM PRE VÁS TO TIEŽ SICHeR RECEPT NA ĽAHKÚ A RÝCHLU POMAZÁNKU, S KTOROU NA SICHR ZABODUJETE. TAK RAUŠOVNÉ ÚDENIE! Na nátierku budete panstvo potrebovať 200 g mäsa z domácej údenej makrely, 200 g lučiny alebo žervej, 1-2 lyžice bieleho jogurtu, šťavu z ½ citróna kvalitnú soľ a trochu korenia. ...
MAKRELA JE VĎAČNÁ RYBA NA ÚDENIE A PRÍDE VHOD, AK S DYMOM TEPRVE ZAČÍNATE. PATRÍ MEDZI TUČNÝ RYBY, MÄSO JE ŠŤAVNATÝ A NAVIAC SI SPLNÍTE DENNÚ DÁVKU OMEGA-3, TAKŽE JE TO VLASTNE TAKÁTO SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ. PRE MA TEDA URČITE JOHANN TO MÁ ZMÁKLY A VŠETKY POMERY PRESNE VYLADENÝ, TAKŽE NASYPTE CELEJ Vrecúško DO 1 LITRU VODY A PÁR MINÚT POVAŘTE. STAČÍ, KEĎ SA VODA BUDE V HRNCI LEN TAK POVALOVA...
Čo budete potrebovať do základu? Sused, v ideálnom prípade 1x väčší ľadový šalát, 8x prepeličie vajcia, 1x tvrdé jablko, hrsť vlašských orechov, ideálne údených, jedlé kvety na ozdobu. Na dresing potom budete potrebovať 6 lyžíc olivového oleja, 2 lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy, 2 lyžice kyslé smotany alebo jogurtu, 1 lyžičku medovej horčice, soľ a koren...
Povim vám, tady znám jenom dva tábory. Někdo tvarůžky miluje, druhej je nemůže ani vidět, natož cítit. Avšak uzené tvarůžky na studeném kouři, to je panstvo extratřída, se kterou se máloco dá srovnávat. Klidně bych to mohl nazvat poctivou Křižanovskou svačinkou.Co budete potřebovat do základu? Jedno balení olomouckých tvarůžků, vepřový sádlo (já ho šmrncnul praženou cibulkou), poctivej bochník ch...
Vzpomínám si, jak jsme jako malý caparti lítali od domu k domu a proháněli místní studentky nahluchlýho pianisty Konráda. Pentle jsme sbírali jako skalpy a vajíčka? Těch jsme měli plný kapsy. Starší mančaft, kterýmu velel mladej Klicpera je naopak ještě v letu ládoval do sebe a na tajňáka to prokládal borovičkou. Ale povím vám, největší kasaštyk měla přespolní Liběna. U tý se zastavil sn...
Potrebujete: 2 chladené kurčatá z dobrého chovu + kastról, do ktorého sa zmestia dve kurčatá a ktorý sa zmestí do chladničky Na údenie odporúčam vpichovací teplomer Na luxusný nálev: 2L vody 100g soli (najlepšie morská soľ bez jódu) 30g cukru alebo medu 5 strúčikov cesnaku 2 pomaranče (najlepšie bez chémie) 2 badiány 1 lyžička čierneho korenia 5 klinčekov 1 celá škorica &...
Nehľadajte za tým nič zložité, ide o v dyme usušené mäso... ale sakra návykové! Oplátky na výlete alebo svahu nechajte deckám a pre seba zoberte radšej poctivý flák hovädzieho. Na mäse nešetrite, potrebujete to najchudšie – to vám vydrží dlhšie. Ingrediencie: 1,2kg hovädzie zadné (alebo aj iná chudá časť) 1x šálka kvalitnej svetlej sójovky 3x polievkové lyžice Worchesterovej om...
Pochválen, panstvo! Štedrý deň sa rýchlo blíži, ale predtým, ako klepnete kapra si dobre premyslite, ako s ním tento rok naložíte. Mám pre vás totiž zaručený recept na trošku inakšie Vianoce, ako ste boli doposiaľ zvyknutí. Budete na to potrebovať približne 600g chladených filiet z kapra (ideálne vykostené), 150-200g morskej soli, 6 strúčikov cesnaku a čerstvý tymián. Soľ rozpusťte v ...
Pamätám si, ako nás prababka Gerta každú nedeľu vypravovala za kopec do vedľajších Radeníc. Na pastvu, kde sme chovali pár volov. Vždy nám so sebou pripravila niečo pod zub a nebudem ďaleko od pravdy, keď vám poviem, ako sme si nespočetnekrát s Pepincom vychutnávali údenú kotletu tak, že sme boli mastní až na chrbte. Bolo by mi preto ľúto, keby som sa s vami nepodelil o vskutk...
Dámy, páni. Ak sa nechcete na najbližšej veselici doriadiť z domácej slivovice, zoberte si do vrecka kus vlastnoručne naloženého a vyúdeného bôčiku. Na premastenie, hej? Čo je na to treba? Bravčový bok s kožou cca 1kg/kus, 20-25g pragandy (kto nie je zástanca, tak soľ), 3-4 strúčiky cesnaku – najemno nasekané/rozdrvené. Nálev na mäso: 1 liter vody = 60g pragandy/soli. Očistené kus...
Milé dámy, milí páni, plesňový syr, to je dobrota! A keďže viem, aké máte mlsné jazýčky, ešte som vyšpekuloval, ako to celé chuťovo posichrovať... a čo myslíte? Čo dodá plesňovému syru ten správny riadny odér a chuť? No predsa údenie! Takže: Plátky syra, cenťák alebo dva hrubé, šupneme na sieťovaný rošt. V udiarni si pripravíme generátor studeného dymu, syr vložíme a údim...
Losos je jedna z mála rýb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.Začína to výberom správnej filety, dajte prednosť iba kvalitnému predajcovi, ktorý vie garantovať čerstvosť. Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filety, kde je mäso najkvalitnejšie a nie je tak vysoké ako pri hlave. Údenie lososa je najvhodnejšie v chladnejších mesiacoch, kedy vonka...