keď sa povie panenka, väčšina si predstaví niečo jemné a delikátne. A veru tak to je!
Panenka nepotrebuje veľa času na naloženie, no keď jej doprajete štipku luxusu, ako napríklad portské víno, výsledok je echtovný zážitok.
Ak ste ešte nemali tú česť s panenkou z preštíka alebo zo španielskeho Iberica, tu je ideálna príležitosť. Tieto kúsky, čo sa vám rozplynú na jazyku, dostanú nový rozmer v kombinácii s vôňou dymu a sladkým portským. Tak rozfajrujte údenárničku a poďme na to!
300–500G PANENKA (IBERICO) |
PRAGANDA / SOĽ |
ČERSTVO MLETÉ KORENIE |
PORTSKÉ VÍNO |
Postup
Očistenú panenku nasoľte pragandou alebo kvalitnou soľou. 18–20g / 1kg bude akurát, okoreňte z oboch strán a nakoniec ľahko postriekajte dobrým portským vínom. Potom rýchlo zavakuujte alebo naskladajte tesne do misy, priklopte alebo prekryte fóliou. Dajte do chladničky a počkajte aspoň 2–3 dni. Počas naloženia aspoň raz otočte.


Pred údením panenku opláchnite vlažnou vodou a dôkladne osušte napríklad papierovou utierkou. Nechajte odležať hodinku pri izbovej teplote a medzitým si pripravte údenárničku. Tú vyhrejte cca na 70–75 stupňov a potom úďte na kombinácii buka a čerešne 5–6 hodín.

Hotovú panenku nechajte vychladnúť a ak máte priestor, nechajte ju ešte vydýchať v chlade do druhého dňa. Potom jej najviac svedčí vákuum, aby zbytočne ďalej nevysychala. Tak vydrží vo forme aj dva týždne.