ÚDENÁ SOĽ

Raz som dostal ako darček malý pohár údenej soli a vravel si, že to predsa zvládnem aj sám! No a odvtedy na stole nechýba – od steaku po šaláty, každý štipku ocení. 

Najlepšie na tom je, že to nie je žiadna veda a navyše sa s tým dá krásne experimentovať. Tu je postup, ktorý robím ja – jednoduchý, voňavý a vždy úspešný.

MALDONSKÁ ALEBO INÁ OBĽÚBENÁ KVALITNÁ SOĽ
sitko alebo jemné sito

 postup

Soľ nasypte v tenkej vrstve do sitka alebo ja používam sito proti prskajúcemu oleju z panvice pri smažení. Údenáreň vyhrejte približne na 60 stupňov. Drevo zvoľte podľa toho, na čo soľ použijete. Buk sa hodí všade, dub má silné aróma – výborné napríklad na hovädzí steak, čerešňa na bravčové a jelša na hydinu. Ak chystáte soľ ako darček, urobte viac druhov. Každá soľ bude mať inú farbu a vôňu.

Soľ úďte podľa použitia – čím dlhšie, tým silnejšie aróma bude. Odporúčam ju nechať v údenárni aspoň 6 hodín a nemusíte sa báť ju tam nechať dvojnásobne dlhšie pre extra silné aróma.