ÚDENÉ CESNAKOVÉ KLOBÁSY

Pamätám si to dobre – asi v dvadsiatke som stál s otcom prvýkrát pri údení klobás. Vtedy som si uvedomil: bez cesnaku to proste nejde. tá vôňa, ktorá sa ťahala celou záhradou, je nezabudnuteľný.

Keď som teraz oživoval tento rodinný recept, bolo hneď jasné – musí znieť presne tak, ako vtedy.

Zloženie

100–125 g soli (kto šetrí, drží sa spodnej hranice)
3 kg bravčového boku (bez kože)
1 kg bravčového pleca (dobre očistené od šliach)
1 kg hovädzieho mäsa (predné alebo krk)
cca 300 ml vody
bravčové črevá (kaliber 34/36)
1 balíček klobásového korenia „Skořepovic“

Príprava

Nakrájajte všetky druhy mäsa na kúsky vhodné do mlynčeka. Hovädzie mäso a tretinu bravčového boku jemne pomelte (ideálne na 3 mm, alebo dvakrát na 4,5 mm).

Zvyšok pomelte hrubo (12–16 mm), aby klobása mala na krájaní peknú textúru. Pridajte soľ, vodu a korenie a poriadne premiešajte ručne alebo miesením tak, aby sa hmota upravila, nie len premiešala.

Hotovú zmes prikryte a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.

Naplňte klobásovú hmotu do pripravených čriev (kaliber 34/36). Tie najprv namáčajte a ideálne použite naplňovací nadstavec na mlynček.

Dobre osušte a vložte do udiareňa vyhriateho na približne 70 °C.

Dobou údenia je 6–8 hodín, až kým klobásy nebudú mať zlatožltý nádych.

Klobásy s cesnakom sa môžu jesť hneď teplé, s chlebom, horčicou alebo chrenom.

Alebo ich uchovajte asi týždeň na vzdušnom a chladnom mieste – to dodá chuť dokonalej pevnej štruktúre.

Tradičné údenie – s odvahou, chuťou a vaším vlastným štýlom.

Prajem dobrú chuť a radosť z každého jedného sústa.