VIANOČNÉ KAČIACE PRSA

kto raz ochutnal údené kačacie prsia, vie, že na stole nemajú konkurenciu.

To mäso je ako zamat, šťavnaté a plné chuti – doslova kulinársky poklad. A ako darček?

 No poviem vám, že od vás už susedia nikdy nebudú chcieť klasické klobásy. Ak chcete zapôsobiť, siahnite po kačacích prsiach z domáceho chovu alebo overenej kvality. Tento recept vám zaručí, že aj najväčší gurmáni budú mľaskať od blaženosti!

KAČACIE ALEBO KÁČERIE PRSIA
KVALITNÁ SOĽ
KORENIE PIATICH VÔNÍ
ČERSTVO MLETÉ KORENIE

POSTUP

Prsia očistite od zvyškov peria. Koža je na rozdiel od kuracej jedlá aj bez predvárania, tak si dajte záležať. Očistite aj vnútornú časť od šliach a blán.

Mäso nasoľte. Kožu sa nebojte nasoliť viac. Celkovo neprekročte 20 g soli na 1kg mäsa. Nasolené mäso zľahka poprášte korením piatich vôní. To kúpite už hotové alebo si doma môžete doladiť vlastný pomer. Základ sa skladá z badiánu, semien feniklu, škorice, sečuánskeho korenia a klinčekov. Začať môžete od všetkého rovnako a v mažiariku rozdrviť na jemno.

S korením to nepreháňajte, aby ste len zvýraznili chuť mäsa. Dolaďte čiernym korením a buď zavakuujte, alebo ak plánujete údiť hneď na druhý deň, stačí naskladať do misy a v chladničke prikryť. Ak sa neponáhľate, nechajte prsia naložené aspoň 2–3 dni.

Pred údením prsia dôkladne osušte, môžete opláchnuť vlažnou vodou, ale nie je to nutné. Nechajte odležať hodinu pri izbovej teplote. Odporúčam údiť na čerešni alebo jabloni pri 75 stupňoch, 4–5 hodín, až kým koža nebude krásne zlatistá a mäso spevnené.