Ako si vybrať tú správnu udiareň?

 

klobouk

PREČO KAISEROVU PLECHOVÚ UDIAREŇ?

  • všetky udiarne vyrábame u nás v Križanove (mrknite sa na video)
  • predĺžená záruka 5 rokov na zvary, nity, plášť a konštrukciu
  • možnosť vrátenia alebo výmeny nepoužitej udiarne až do 30 dní bez udania dôvodu
  • bohatá základná výbava vrátane roštov, háčikov, teplomeru a údenárskych pilín
  • všetky modely sú prenosné
  • udiarne sú zložené – po vybalení je pripravená do 5 minút
  • údiť môžete už 10 minút od zapnutia výhrevnej špirály
  • ekonomická prevádzka – spotreba elektriny je iba niekoľko centov rovnako nízka je aj spotreba pilín
  • jednoduchá údržba – všetko vnútorné vybavenie, vrátane dvierok, sa dá jednoducho vybrať
  • najlepšia voľba po hygienickej stránke a nerez navyše neprenáša pachy (napr. ryba alebo mäso)
  • nezhorí, nezhrdzavie – naši zákazníci vlastnia udiarne aj vyše 15 rokov
  • nerezové modely sú nerezové všade vrátane nosnej kostry, žiadne plasty alebo imitácie

Tradícia od roku 1992 a naše udiarne dobre poznajú aj v Európe. Predovšetkým v Nemecku a Francúzsku, kam sa vyvážajú najviac.

 

AKÝ JE ROZDIEL MEDZI JEDNOTLIVÝMI MODELMI?

 Udiarne vyrábame v 3 základných konštrukciách – jednoplášťové, dvojplášťové s izoláciou a kompaktné skladacie pre ryybárov.

 

- PRENOSNÉ A RYBÁRSKE UDIARNE -

Prenosné udiarne sú jednoplášťové, majú univerzálne ohnisko na vyhrievanie drevom a je možné umiestniť do nich aj elektrickú výhrevnú špirálu. Sú výbornou voľbou pre tých, ktorí s údením iba začínajú alebo údia párkrát do mesiaca. Údiť sa v nich dá od jari do jesene, kým teplota klesne pod 5°C. Pre tých, ktorí nemajú možnosť pripojiť udiareň k elektrine, ponúkame aj variant výhradne na drevo.

 

KAISEROVA PRENOSNÁ 50" 

Najobľúbenejší základný model s atraktívnym presklením. Predávame ju v dvoch variantoch. V prípade, že sa rozhodnete pre tú elektrickú, keď vyberiete výhrevnú špirálu a misku na piliny, môžete v ohnisku údiť aj drevom. Zmestí sa do nej až 8kg mäsa alebo 12 stredne veľkých rýb. Plášť aj ohnisko sú nerezové a údiaci priestor má objem približne 50l. Dym vychádza hornou stenou, kde je pripravený otvor s priemerom 40mm a je možné privrieť ho klapkou.

 

KAISEROVA PRENOSNÁ 60"

Šesťdesiatka je rozmerovo identická s päťdesiatkou, rozdiel je v hornej časti, ktorá je doplnená o gril. Ohnisko je aj v tomto prípade univerzálne a grilovať môžete na buď na elektrike alebo po presunutí ohniska do hornej časti môžete grilovať na drevenom uhlí. Tento variant ponúkame výhradne s výhrevnou špirálou.

 

KAISEROVA PRENOSNÁ 100"

Stovka má rovnaký pôdorys aj systém ohniska ako predchádzajúce modely, ale je vyššia o 40cm. To umožňuje zavesiť mäso alebo ryby do dvoch radov a teda vyúdiť dvojnásobné množstvo proviantu. Hodí sa aj na dlhšie ryby, ako sú napríklad úhory. Keď sa jedná o pomer objemu udiarne a jej ceny, je to veľmi dobrá voľba.

KAISEROVA RYBÁRSKA 30"

Ľahká a kompaktná udiareň je dobrou voľbou pre rybárov. Čo je viac, než čerstvá ryba vyúdená hneď pri vode? Výborná je tiež do kempu alebo na chatu, pretože sa veľmi jednoducho skladá a prenáša. So svojou výškou až 90cm váži iba 6 kíl. Na prenášanie slúži praktické držadlo s drevenou rukoväťou.

 

- IZOLOVANÉ UDIARNE -

Vyššia rada našich udiarní vhodná na celoročné údenie. Tieto udiarne sú dvojplášťové a medzi nerezovými plášťami je uložená minerálna izolácia s hrúbkou 25mm. Oproti základnej rade jednoplášťových udiarní majú tieto aj masívny nerezový rám.

 

KAISEROVA IZOLOVANÁ 80"

Ideálna domáca udiareň, ktorú možno používať po celý rok. Oproti jednoplášťovým modelom je hlbšia a zmestí sa do nej o jeden rad mäsa alebo rýb viac, teda 16 rýb oproti 12. Lepšie drží teplo, ani v nízkych teplotách nehrozí kondenzácia vody na stenách a namiesto samotnej klapky ju už vyrábame s plnohodnotným komínkom. Udiareň ponúkame v dvoch variantoch, pokiaľ by ste chceli striedať elektrické vyhrievanie s drevom, bude potrebné dokúpiť aj samotné ohnisko na drevo. 

 

KAISEROVA IZOLOVANÁ 125"

Aj tu je základňa a ohnisko rovnaké ako u osemdesiatky, ale je vyššia o 40cm. Mäso a ryby sa vešajú do dvoch poschodí na nerezové tyčky alebo sa umiestnia na 5 roštov, ktoré nájdete v základnom balení.

 

KAISEROVA IZOLOVANÁ 200"

Dvestovka už je pre poriadnych jedlíkov alebo pre menších podnikateľov. Je rovnako vysoká ako 125, ale široká je 60cm (oproti 40cm). Má dve údiace komory, ktoré sú oddelené odkvapovou miskou, ktorej vybratím vznikne jeden veľký priestor. Pasujú do nej aj gastro nádoby a rošty GN 1/1. Váži celých a nerezových 60kg. 

 

AKÉ MNOŽSTVO A ČO ÚDIŤ?

Okrem teleskopických udiarní, kde je možné údiť iba kolmo, teda zavesením na háčiky, si môžete vybrať aj údenie na roštoch (dobrá voľba na údenie syrov alebo krehkých filiet). Okrem množstva surovín treba brať do úvahy aj čo chcete údiť. Na domáce údenie je často dostačujúca PRENOSNÁ „50“ alebo IZOLOVANÁ „80“, sú to aj naše najpredávanejšie udiarne. Vojde sa do nich približne 8-10kg mäsa (klobások približne polovica), ale pokiaľ chcete údiť napr. celých úhorov alebo iné dlhšie ryby, určite sa zamerajte na vyššie udiarne, ako sú napr. KAISEROVA „100“ a IZOLOVANÁ „125“ alebo väčšie „200“.

 

ELEKTRICKÚ ALEBO NA DREVO?

Vo všetkých udiarňach je možné kúriť drobným drevom, ktoré sa posypáva vlhčenými pilinami. V prenosných a izolovaných udiarňach je možné nahradiť vykurovanie drevom za výhrevnú elektrickú špirálu. Teplotu výhrevnej elektrickej špirály riadi integrovaný termostat a v tomto prípade stačí teplotu iba kontrolovať a prípadne pokropiť piliny. Pokiaľ máte v mieste údenia možnosť pripojenia k el. sieti, vrelo odporúčame toto riešenie. Síce to stále nie je plne automatická udiareň, ale po nastavení správnej teploty už stačí iba párkrát za hodinu pokropiť, a prípadne dosypať, údenárske piliny. V prenosných udiarňach môžete použiť aj plynový horák.

e všech udírnách je možné topit drobným dřevem, které se posypává vlhčenýmipilinami.  V přenosných a izolovaných udírnách lze volitelně topení dřevem nahradit topnou elektrickou spirálou, kde teplotu řídí integrovaný termostat a tak pouze kontrolujete a případně kropíte piliny. Pokud máte v místě uzení možnost připojení k el. sítí, tohle řešení můžeme jen doporučit. Není to sice pořád plně automatická udírna, ale po nastavení správné teploty už stačí jen párkát do hodiny pokropit případně dosypat udící piliny. V přenosných udírnách můžete použít i plynový hořák.

 

TEPLÝ ALEBO STUDENÝ DYM?

Údenie teplým dymom je veľmi obľúbené vďaka nesmiernej úspore času a väčšej šťavnatosti mäsa. Naše elektrické udiarne pracujú v teplotách 60-100°C (neodporúčame presahovať 110°C). V udiarňach sa dá dobre údiť aj studeným dymom. Výborný je napríklad losos, orechy alebo syry, ktorým stačí v udiarni pár hodín. Na to poslúži Generátor studeného dymu.

 

Z AKÉHO MATERIÁLU JE UDIAREŇ VYROBENÁ?

V našej ponuke nájdete plechové udiarne a prevažnú väčšinu z nerezu. Nerez vyniká dlhou životnosťou a aj jednoduchšou údržbou oproti murovaným a dreveným udiarňam. V prípade nerezových udiarní je nespornou výhodou aj otázka hygieny. Nerezové udiarne sa rýchlo vyhrejú na požadovanú teplotu (vo väčšine modelov sa dá údiť už po 10 minutách od zapnutia). Ušetríte sa tak od zdĺhavého vykurovania, ktoré je typické pre murované udiarne. V ponuke máme aj ekonomickejšie varianty z pozinkovaného plechu.

 

Pokiaľ hľadáte odpoveď na iné otázky týkajúce sa udiarní, budeme radi,

keď nám zavoláte na tel. 0948 555 677 alebo napíšete e-mail na kaiser@udiarne.sk