DREVO NA ÚDENIE

- na čo myslieť pred údením -

Údenie je niekedy kumšt a inokedy zas alchýmia. Tu som pre vás napísal článok so základnými informáciami o tom, aké drevo, respektíve štiepku zvoliť na údenie. Tak sa do toho nehanbite pustiť na plné ceres.

Generátor studeného dymu Kaiser - ilustrácia

Hovädzí blend premium - naplnenie ohniska štiepkou na údenie

Akú drevenú štiepku použiť?

Pri použití elektrickej špirály v kombinácii s miskou alebo závesným generátorom (modely 50'a 100') používajte výlučne jemnú štiepku alebo bukové piliny z mojej ponuky. Do ohniska s dreveným základom alebo do výrobníka SMOKEMEISTER  použite hrubú štiepku.

Aké je to "univerzálne"?

Na našej dedine bol vždycky najobľúbenejší buk a drevo z olše. a je tomu zrejme tak aj všade okolo. Práve pre svoju univerzálnosť a jemnú arómu mám v ponuke bukovú štiepku v dvoch frakciách. BUKOVOU ŠTIEPKOU NEPOKAZÍTE PANSTVO ŽIADNEJ PROVIANT.

Rozpaľovanie pilín v generátore studeného dymu Kaiser

venujte pozornosť kvalite!

daj pozor na to, aby drevená štiepka neobsahovala prach, kôru, hnilobu a plesne. Pozor aj na oleje a ďalšie kontaminácie. Odporúčam preto vyberať priamo produkty vyrobené výlučne pre údenie.
vybavte sa k poctivému a raušovnému údeniu generátorom studeného dymu, rošty, háčiky, drevenou štiepkou. Zkrátka kompletným sortimentom.

- Laborujte s chuťou aj farbou -

Nebojte sa ovocnej štiepky! Ak údiš na buku alebo olši, zaraďte niektorú z ovocných štiepok teda len na záver údenia. Také posledné dve hodiny budú tak akurát. Proviant získa "farbu" aj zaujímavejšiu chuť.

Abyste to mali pohodlné, zostavil som pre vás kombináciu drevín priamo pre druh mäsa. dopĺňať to môžete tiež o rôzne druhy aromatických korenín, napríklad plody jalovca.

Alderwood

Pravidelne striekajte!*

Základom kvalitného dymu a raušovného výsledku je vždy kvalitná vlhká štiepka! Ale zase dajte pozor, aby ste nemali v ohnisku rybník. Pre istotu skontrolujte celý môj návod. 

*Neplatí pre generátory dymu, tam to nechajte pekne suché

Vyhýbajte sa ihličnanom

 

Aj keď taký smrek, modřín alebo borovica voňajú krásne, pri údení mäsa sa im panstvo radšej vyhnite. Po nich je mäso horké a nemusí to byť ausgerechnet labúžo, na to dám pečiatku. Výnimka je schwarzwaldská šunka, ale o tej inokedy panstvo.

Topenište so štiepkou doplnenou jalovcom
Štiepky značky Kaiser na bravčové, hovädzie, hydinu a ryby


Vybrané dreviny, ktoré môžem odporučiť

Druhy dreva Odporúčam int. dymu Farba K čomu sa hodí
Buk odporúčam Stredná Zlatohnedá Všetky druhy mäsa, orechy, syry, zelenina
Dub odporúčam Silná Zlatohnedá Hovädzie, bravčové, zverina
Olša Jemná Zlatá žltá RYBY, morské plody, SYRY, ORECHY, zelenina
Javor Jemná Zlatá žltá BRAVČOVÉ, HYDINU, SYRY, orechy
Jabloň Jemná Zlatohnedá bravčové, hydina, zverina & ryby
Čerešňa Jemná Mahagón hnedej bravčové, hydina, zverina  & syry
Švestka Stredná Tmavšia zlatohnedá Hovädzie, vysoká, zverina & ryby
Hruška Stredná Zlatohnedá bravčové, hydina, zverina  & syry
Marhuľa Stredná Zlatohnedá väčšina mäsa & ryby
Višňa Stredná Mahagón  hnedá bravčové, hydina & morské plody
Orech Stredná Tmavá hnedá hovädzie, jahňacie, bravčové, hydina, či zverina
Brozkvoň Stredná Zlatohnedá jahňacie, bravčové, hydina & zverina
Bravčový blend odporúčamodporúčam Stredná Bronzová Bravčové, klobásy, salámy
Hydinový blend odporúčam Jemná Stredná Zlatohnedá Hydina, orechy, syry
Rybie blend odporúčam Jemná Zlatomedová Ryby, morské plody, syry, orechy
Hovädzí blend odporúčamodporúčam Silná Zlatohnedá Hovädzie, bravčové (kto preferuje silnejšie arómy), zverina
Bříza Jemná Jahňacie, ryby & morské plody
Jaseň Jemná hovädzie, jahňacie, bravčové, hydina & zverina
Gaštan (jedlý) Jemná Zlatohnedá väčšina mäsa, ryby & syry
*Jalovec Jemná nemá vplyv na farbu väčšina mäsa, ryby & syry
Drevotrieska ZÁSADNÝ Žlto-čierna K NIČOMU
Holínky hospodára Hanáka ❌❌ Hustá hmla hnedá HOLUBNÍK, HNOJIŠTE, HUSPENINA, HARMONIKA, HAŠIŠ
*) Jalovec sa spravidla používa ako doplnok pár hodín na konci údenia

Tento zoznam drevín vhodných na kvalitné údenie budem stále rozširovať. Drevín, ktorými sa dá údiť je celá rada, ale kým to sám nevyzkúšam, tak to nepustím von. Ak máš skúsenosť s inými drevinami, pokojne aj exotickými, tak mi napíš.