- na čo myslieť pred údením -
Údenie je niekedy kumšt a inokedy zas alchýmia. Tu som pre vás napísal článok so základnými informáciami o tom, aké drevo, respektíve štiepku zvoliť na údenie. Tak sa do toho nehanbite pustiť na plné ceres.


Akú drevenú štiepku použiť?
Pri použití elektrickej špirály v kombinácii s miskou alebo závesným generátorom (modely 50'a 100') používajte výlučne jemnú štiepku alebo bukové piliny z mojej ponuky. Do ohniska s dreveným základom alebo do výrobníka SMOKEMEISTER použite hrubú štiepku.
venujte pozornosť kvalite!
daj pozor na to, aby drevená štiepka neobsahovala prach, kôru, hnilobu a plesne. Pozor aj na oleje a ďalšie kontaminácie. Odporúčam preto vyberať priamo produkty vyrobené výlučne pre údenie.
vybavte sa k poctivému a raušovnému údeniu generátorom studeného dymu, rošty, háčiky, drevenou štiepkou. Zkrátka kompletným sortimentom.
- Laborujte s chuťou aj farbou -
Nebojte sa ovocnej štiepky! Ak údiš na buku alebo olši, zaraďte niektorú z ovocných štiepok teda len na záver údenia. Také posledné dve hodiny budú tak akurát. Proviant získa "farbu" aj zaujímavejšiu chuť.
Abyste to mali pohodlné, zostavil som pre vás kombináciu drevín priamo pre druh mäsa. dopĺňať to môžete tiež o rôzne druhy aromatických korenín, napríklad plody jalovca.
Pravidelne striekajte!*
Základom kvalitného dymu a raušovného výsledku je vždy kvalitná vlhká štiepka! Ale zase dajte pozor, aby ste nemali v ohnisku rybník. Pre istotu skontrolujte celý môj návod.
*Neplatí pre generátory dymu, tam to nechajte pekne suché
Vyhýbajte sa ihličnanom
Aj keď taký smrek, modřín alebo borovica voňajú krásne, pri údení mäsa sa im panstvo radšej vyhnite. Po nich je mäso horké a nemusí to byť ausgerechnet labúžo, na to dám pečiatku. Výnimka je schwarzwaldská šunka, ale o tej inokedy panstvo.


Vybrané dreviny, ktoré môžem odporučiť
Druhy dreva | Odporúčam | int. dymu | Farba | K čomu sa hodí |
---|---|---|---|---|
Buk | ![]() |
Stredná | Zlatohnedá | Všetky druhy mäsa, orechy, syry, zelenina |
Dub | ![]() |
Silná | Zlatohnedá | Hovädzie, bravčové, zverina |
Olša | ![]() |
Jemná | Zlatá žltá | RYBY, morské plody, SYRY, ORECHY, zelenina |
Javor | ![]() |
Jemná | Zlatá žltá | BRAVČOVÉ, HYDINU, SYRY, orechy |
Jabloň | ![]() |
Jemná | Zlatohnedá | bravčové, hydina, zverina & ryby |
Čerešňa | ![]() |
Jemná | Mahagón hnedej | bravčové, hydina, zverina & syry |
Švestka | ![]() |
Stredná | Tmavšia zlatohnedá | Hovädzie, vysoká, zverina & ryby |
Hruška | ✔ | Stredná | Zlatohnedá | bravčové, hydina, zverina & syry |
Marhuľa | ✔ | Stredná | Zlatohnedá | väčšina mäsa & ryby |
Višňa | ✔ | Stredná | Mahagón hnedá | bravčové, hydina & morské plody |
Orech | ✔ | Stredná | Tmavá hnedá | hovädzie, jahňacie, bravčové, hydina, či zverina |
Brozkvoň | ✔ | Stredná | Zlatohnedá | jahňacie, bravčové, hydina & zverina |
Bravčový blend | ![]() ![]() |
Stredná | Bronzová | Bravčové, klobásy, salámy |
Hydinový blend | ![]() ![]() |
Jemná Stredná | Zlatohnedá | Hydina, orechy, syry |
Rybie blend | ![]() ![]() |
Jemná | Zlatomedová | Ryby, morské plody, syry, orechy |
Hovädzí blend | ![]() ![]() |
Silná | Zlatohnedá | Hovädzie, bravčové (kto preferuje silnejšie arómy), zverina |
Bříza | ✔ | Jemná | Jahňacie, ryby & morské plody | |
Jaseň | ✔ | Jemná | hovädzie, jahňacie, bravčové, hydina & zverina | |
Gaštan (jedlý) | ✔ | Jemná | Zlatohnedá | väčšina mäsa, ryby & syry |
*Jalovec | ![]() |
Jemná | nemá vplyv na farbu | väčšina mäsa, ryby & syry |
Drevotrieska | ❌ | ZÁSADNÝ | Žlto-čierna | K NIČOMU |
Holínky hospodára Hanáka | ❌❌ | Hustá hmla | hnedá | HOLUBNÍK, HNOJIŠTE, HUSPENINA, HARMONIKA, HAŠIŠ |
Tento zoznam drevín vhodných na kvalitné údenie budem stále rozširovať. Drevín, ktorými sa dá údiť je celá rada, ale kým to sám nevyzkúšam, tak to nepustím von. Ak máš skúsenosť s inými drevinami, pokojne aj exotickými, tak mi napíš.