Údený losos a recepty z neho

ÚDENÝ LOSOS

 

 

Losos je jedna z mála ryb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.

Na začiatok treba vybrať správny filet. Dajte určite prednosť kvalitným predajcom,

ktorí môžu zaručiť čerstvosť vašej ryby.

 Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filetu, kde je mäso najkvalitnejšie

a nie je príliš hrubé tak, ako pri hlave. Údiť lososa je najvhodnejšie

v chladnejších mesiacoch, kedy teplota nepresahuje 22°C.

 

 

ZÁKLADNÝ RECEPT NA ÚDENIE LOSOSA V STUDENOM DYME

 

cca 700g chladený filet lososa s kožou  

100g morská soľ 

50g cukor - ideálne hnedý

1 čajová lyžička nahrubo pomleté čierne korenie

 

k servírovaniu:

olivový olej, citrón, mleté korenie


Zmiešame soľ s cukrom. 

Filet položíme do misy kožou dolu a celý ho prekryjeme pripravenou zmesou.

 Zakryjeme kusom potravinárskej fólie (nebalíme ho však) a zaťažíme napr. menším hrncom,

aby sme celý proces nasolenia urýchlili. Necháme odležať v chladničke po dobu 8-12 hod.

(vyššie filety potrebujú kľudne aj 24-36hod.), aby sa správne presolili a stratili časť vody.

 

Po vytiahnutí lososa z chladničky by mäso malo "plávať" vo vlastnej šťave a byť pevnejšie.

Filet poriadne umyjeme pod studenou vodou, dobre osušíme a môžeme vložiť do udiarne.

Odporúčame umiestniť kožu dole na sieťované rošty, ktoré sme predtým potreli olejom.

Údenie trvá 12-24hod. (čím dlhšie vydržíte, tím bude losos lepší) a 

teplota udiarne by nemala presiahnuť teplotu 30°C. Po vyúdení necháme

odležať aspoň 4hod. v chlade alebo najlepšie cez noc. Krájame na tenké plátky,

ktoré môžeme pokvapkať trochou citrónovej šťavy,

olivového oleja a čerstvo namletým čiernym korením.

 

 

 

 

 


 

 

ÚDENÝ LOSOS V TEHOTENSTVE

 

Pokiaľ sa v tehotenstve vyhýbate údenému lososovi, máme dobrú správu. Už nemusíte byť prehnane ostražití.

Losos je prospešný pre tehotné ženy a ich plod vďaka svojmu vysokému

obsahu omega 3 mastných kyselín.

 Okrem toho obsahuje oproti ostatným rybám výrazne menšie množstvo ortute.

Je však veľmi dôležité používať iba čerstvé ryby z overeného zdroja so zárukou akosti.

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie