Z dôvodu obmedzenia dopravných spoločností pri prebiehajúcej karaténě nie je dočasne možná platba na dobierku. Ďakujeme za pochopenie.

Údený losos a recepty z neho

ÚDENÝ LOSOS

 

 

Losos je jedna z mála ryb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.

Na začiatok treba vybrať správny filet. Dajte určite prednosť kvalitným predajcom,

ktorí môžu zaručiť čerstvosť vašej ryby.

 Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filetu, kde je mäso najkvalitnejšie

a nie je príliš hrubé tak, ako pri hlave. Údiť lososa je najvhodnejšie

v chladnejších mesiacoch, kedy teplota nepresahuje 22°C.

 

 

ZÁKLADNÝ RECEPT NA ÚDENIE LOSOSA V STUDENOM DYME

 

cca 700g chladený filet lososa s kožou  

100g morská soľ 

50g cukor - ideálne hnedý

1 čajová lyžička nahrubo pomleté čierne korenie

 

k servírovaniu:

olivový olej, citrón, mleté korenie


Zmiešame soľ s cukrom. 

Filet položíme do misy kožou dolu a celý ho prekryjeme pripravenou zmesou.

 Zakryjeme kusom potravinárskej fólie (nebalíme ho však) a zaťažíme napr. menším hrncom,

aby sme celý proces nasolenia urýchlili. Necháme odležať v chladničke po dobu 8-12 hod.

(vyššie filety potrebujú kľudne aj 24-36hod.), aby sa správne presolili a stratili časť vody.

 

Po vytiahnutí lososa z chladničky by mäso malo "plávať" vo vlastnej šťave a byť pevnejšie.

Filet poriadne umyjeme pod studenou vodou, dobre osušíme a môžeme vložiť do udiarne.

Odporúčame umiestniť kožu dole na sieťované rošty, ktoré sme predtým potreli olejom.

Údenie trvá 12-24hod. (čím dlhšie vydržíte, tím bude losos lepší) a 

teplota udiarne by nemala presiahnuť teplotu 30°C. Po vyúdení necháme

odležať aspoň 4hod. v chlade alebo najlepšie cez noc. Krájame na tenké plátky,

ktoré môžeme pokvapkať trochou citrónovej šťavy,

olivového oleja a čerstvo namletým čiernym korením.

 

 

 

 

 


 

 

ÚDENÝ LOSOS V TEHOTENSTVE

 

Pokiaľ sa v tehotenstve vyhýbate údenému lososovi, máme dobrú správu. Už nemusíte byť prehnane ostražití.

Losos je prospešný pre tehotné ženy a ich plod vďaka svojmu vysokému

obsahu omega 3 mastných kyselín.

 Okrem toho obsahuje oproti ostatným rybám výrazne menšie množstvo ortute.

Je však veľmi dôležité používať iba čerstvé ryby z overeného zdroja so zárukou akosti.