ÚDENÁ KOTLETA

Pamätám si, ako nás prababka Gerta každú nedeľu vypravovala za kopec do vedľajších Radeníc. Na pastvu, kde sme chovali pár volov. Vždy nám so sebou pripravila niečo pod zub a nebudem ďaleko od pravdy, keď vám poviem, ako sme si nespočetnekrát s Pepincom vychutnávali údenú kotletu tak, že sme boli mastní až na chrbte.

Bolo by mi preto ľúto, keby som sa s vami nepodelil o vskutku jednoduchú, zato gurmánmi overenú receptúru. Údená kotleta sa totiž skvelo hodí na chleba s nakladanou uhorkou a výborne doplní napríklad aj obložený sendvič.

Cestou z roboty kúpte u svojho obľúbeného mäsiara niečo okolo 2kg bravčovej kotlety (nech to stojí za to) a pustite sa do toho napríklad aj hneď zajtra. Ja vám poradím, ako na to.

Pokiaľ máte čerstvý cesnak, tak ho prelisujte a votrite do očistenej a osušenej kotlety. Potom pokračujte horčicou, ktorou potrite celú kotletu. Všetky ostatné ingrediencie (zmes na obalenie kotlety) starostlivo zmiešajte v miske a kotletu touto zmesou obaľte.

Zmes na obalenie kotlety: 3 lyžice hnedého cukru, 1 lyžica pomarančového cukru, 1 lyžica soli, 1 lyžička mletého korenia, 1 lyžica sladkej papriky, 1 lyžička sušenej citrónovej kôry.

Takto obalenú kotletu zabaľte do fólie a nechajte odležať. Bude stačiť tak jednu až dve noci. Po vybalení zaveste kotlety na hák. Pre istotu si pomôžte špajľou, ktorú zapichnete z boku do mäsa a kolmo pod ňu umiestnite háčik. Mäso nechajte oteplieť aspoň hodinku pri izbovej teplote.

Zatiaľ čo mäso odpočíva, vyhrejte udiareň na 70-80°C. Odporúčam údiť približne 6 hodín, takže sa nezabudnite vybaviť napríklad dobrým pivkom. Bude sa hodiť. Po vytiahnutí z udiarne počkajte približne 10-15 minút, než kotletku nakrájate na tenké plátky. A pozor, rovnako ako svokra, je skvelá aj studená. Tak vám prajem špičkové údenie!

Späť do obchodu