ÚDENÉ MEDVEDIE MASLO


Kedysi, keď tetičke Marte zostal medvedí cesnak – a že jej zostával často, rástol jej za domom celý lán ako žihľava pri komposte – vždy niečo vymyslela.

Raz ho nacpala do sekanej, druhý raz do bábovky (to neskúšajte) a raz... no a raz z neho urobila maslo.

Lenže ja som ho predtým strčil do údiarne.
A odvtedy bolo jasno.

150g masla
20g medvedieho cesnaku
1 lyžička soli

Postup

Maslo údim dlhšie než obyčajne, asi 2 - 2,5 hodiny studeným dymom (neprekračujte 20°C, nech to neprefrčí roštom). Potom odporúčam maslo aspoň na noc odležať v chladničke. 

Vyúdené maslo nechám zmäknúť pri izbovej teplote, nahádžem do mixéra a rozmixujem s medvedím cesnakom a soľou. Ponorný mixér funguje tiež. Ja som dával do silikónovej formičky, ale každý podľa svojej fantázie. Nechám vychladiť. Potom stačí natrieť na čerstvý chlieb a prípadne doladiť čerstvo mletým korením.