LOSOS údený studeným dymom

PC111271

 

 

Losos je jedna z mála rýb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.
Začína to výberom správnej filety, dajte prednosť iba kvalitnému predajcovi, ktorý vie garantovať čerstvosť.

  Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filety, kde je mäso najkvalitnejšie a nie je tak vysoké ako pri hlave.

Údenie lososa je najvhodnejšie v chladnejších mesiacoch, kedy vonkajšia teplota nepresahuje 22°C.

 

ZÁKLADNÝ RECEPT NA ÚDENIE LOSOSA V STUDENOM DYME

cca 700g chladených filiet lososa s kožou  

100g morskej soli , 50g cukru - ideálne hnedý, 1 čajová lyžička hrubšieho korenia

 
k servírovaniu:
olivový olej, citrón, mleté korenie

 

Zmiešame soľ s cukrom a korením.

Filetu položíme do misy kožou dolu a celú ju pokryjeme pripravenou zmesou. 
Zakryjeme kusom potravinovej fólie (ale nebalíme ju) a zaťažíme napr. menším hrncom, aby sme celý proces nasolenia urýchlili. Necháme odležať v chladničke 8-12hod. (vyššie filety znesú kľudne aj 24-36hod.), aby sa správne presolila a stratila časť vody. Keď vytiahneme lososa z chladničky, mäso by malo „plávať“ vo vlastnej šťave a byť pevnejšie. Filetu starostlivo umyjeme pod studenou vodou, dobre osušíme a môžeme vložiť do udiarne. Odporúčame umiestniť kožou dolu na vopred olejom potreté sieťované rošty. Údenie trvá 12-24hod. (čím dlhšie vydržíte, tým bude losos lepší) a teplota v udiarni by nemala presiahnuť teplotu 30°C. Po vyúdení necháme odležať v chlade aspoň 4hod. alebo ešte lepšie cez noc. Krájame na tenké plátky, ktoré môžeme pokvapkať troškou citrónovej šťavy, olivovým  olejom a čerstvo namletým korením.

 

P4020217

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie