ECHTOVNÉ KURA

Potrebujete:

2 chladené kurčatá z dobrého chovu + kastról, do ktorého sa zmestia dve kurčatá a ktorý sa zmestí do chladničky

Na údenie odporúčam vpichovací teplomer

Na luxusný nálev:

2L vody

100g soli (najlepšie morská soľ bez jódu)

30g cukru alebo medu

5 strúčikov cesnaku

2 pomaranče (najlepšie bez chémie)

2 badiány

1 lyžička čierneho korenia

5 klinčekov

1 celá škorica

 

 

 

Začneme nálevom, panstvo!

V kastróle odmerajte vodu a nasypte tam všetku soľ, cukor a korenie. Cesnak prelisujte. Nakrájajte oba pomaranče a hoďte ich tam tiež. Zapnite sporák, až kým to začne vrieť a držte to na strednom stupni 4-5minút, kým sa soľ s cukrom nerozpustia a vznikne príjemná aróma. Vypnite sporák a nechajte dobre vychladnúť!

Zatiaľ si pripravte kurčatá. Pozdĺžne ich narežte po oboch stranách chrbtice a nožničkami ju vyšmyknite von. Keď ich nakrojíte aj pri kľúčnych kostiach, pekne ich rozložte na rošty:

 

 

 

 

Takto pripravené ich ponorte do dobre vychladeného nálevu

 

 

 

Kurčatá musia byť celé ponorené, tak tomu keď tak trošku pomôžte.. pekne na dno. Takto im dajte odpočinúť aspoň 12hod., ale dlhšie ako 24hod. im zase netreba.

 

 

 

Z nálevu rovno pod vlažnú vodu a nechajte ich trošku pamätať sa z toho šoku. Zatiaľ si rozohrejte udiareň tak na  80-90 stupňov pána Celzia.

Kurčatá starostlivo osušte, napichnite na hák alebo položte na rošt a môžu ísť do udiarne. S dymom sa ešte neponáhľajte, nechajte ich chvíľu dosušiť.

Údime asi 6 hodín alebo pokiaľ nedostanú krásnu zlatistú farbu. Kto má fištróna, zoberie si na pomoc vpichovací teplomer a stráži teplotu v najhrubšom mieste mäsa, takže sa zameria na prsia. Teplota vnútri mäsa by mala dosiahnuť 65°C a vydržať tam aspoň 10 minút, až potom možno s mäsom von z udiarne. Po vytiahnutí počkajte ďalších 10 minút a potom už sa môžete na to ECHTOVNÉ KURA smelo vrhnúť!