Údené hovädzie JERKY

Nehľadajte za tým nič zložité, ide o v dyme usušené mäso... ale sakra návykové! Oplátky na výlete alebo svahu nechajte deckám a pre seba zoberte radšej poctivý flák hovädzieho. Na mäse nešetrite, potrebujete to najchudšie – to vám vydrží dlhšie.

Ingrediencie:

1,2kg hovädzie zadné (alebo aj iná chudá časť)

1x šálka kvalitnej svetlej sójovky

3x polievkové lyžice Worchesterovej omáčky

1x vrchovatá polievková lyžica nahrubo namletého korenia

1x čajová lyžička sušeného cesnaku

1x čajová lyžička sušenej cibule

 

Aby sa vám to lepšie krájalo, šupnite mäso na 20-30 minút do mrazáku. Vytiahnite brúsku na nože alebo skočte k brúsičovi, nech máte plátky ako z časopisu. Flákotu starostlivo očistite od šliach a tuku. Nakrájajte na plátky hrubé 1-3mm proti vláknu mäsa. Alebo rovno podplaťte mäsiara (dámy pekne zažmurkajú), nech vám to preženie cez krájač.

V mise premiešajte obe omáčky, cesnak s cibuľou a zasypte korením. Postupne naskladajte plátky mäsa do misy a dajte si záležať, aby bol každý poctivo obalený. Prikryte fóliou a dajte marinovať do chládku 5°C a menej aspoň na noc, ale ak sa to pretiahne na 3, bude to o to lepšie. A nebuďte lenivý to v mise aspoň raz otočiť.

Z chladničky to vezmite cez papierovú utierku a osušené mäso rovno vyskladajte na rošty, ktoré odporúčam ľahko pomastiť. Mäso nie je treba oplachovať. Nechajte ho oteplieť pri izbovej teplote a zatiaľ si rozohrejte udiareň na cca 60°C.

Osušené mäso na roštoch môžete šupnúť do udiarne. Nechajte ho tam cca 3-4hod. V polke údenia odporúčam mäso otočiť. Hotové mäso stratí aspoň 30 % váhy a ideálne je, keď zostane zľahka pružné a pekne hnedé.

Nechajte vychladnúť a hybaj na špacír. Nech vám chutí!

Späť do obchodu