Pamätám si, ako nás prababka Gerta každú nedeľu vypravovala za kopec do vedľajších Radeníc. Na pastvu, kde sme chovali pár volov. Vždy nám so sebou pripravila niečo pod zub a nebudem ďaleko od pravdy, keď vám poviem, ako sme si nespočetnekrát s Pepincom vychutnávali údenú kotletu tak, že sme boli mastní až na chrbte. Bolo by mi preto ľúto, keby som sa s vami nepodelil o vskutk...
RECEPTY, Strana 2
Dámy, páni. Ak sa nechcete na najbližšej veselici doriadiť z domácej slivovice, zoberte si do vrecka kus vlastnoručne naloženého a vyúdeného bôčiku. Na premastenie, hej? Čo je na to treba? Bravčový bok s kožou cca 1kg/kus, 20-25g pragandy (kto nie je zástanca, tak soľ), 3-4 strúčiky cesnaku – najemno nasekané/rozdrvené. Nálev na mäso: 1 liter vody = 60g pragandy/soli. Očistené kus...
Milé dámy, milí páni, plesňový syr, to je dobrota! A keďže viem, aké máte mlsné jazýčky, ešte som vyšpekuloval, ako to celé chuťovo posichrovať... a čo myslíte? Čo dodá plesňovému syru ten správny riadny odér a chuť? No predsa údenie! Takže: Plátky syra, cenťák alebo dva hrubé, šupneme na sieťovaný rošt. V udiarni si pripravíme generátor studeného dymu, syr vložíme a údim...
Losos je jedna z mála rýb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.Začína to výberom správnej filety, dajte prednosť iba kvalitnému predajcovi, ktorý vie garantovať čerstvosť. Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filety, kde je mäso najkvalitnejšie a nie je tak vysoké ako pri hlave. Údenie lososa je najvhodnejšie v chladnejších mesiacoch, kedy vonka...