RECEPTY, Strana 2

ÚDENÁ KOTLETA

Pamätám si, ako nás prababka Gerta každú nedeľu vypravovala za kopec do vedľajších Radeníc. Na pastvu, kde sme chovali pár volov. Vždy nám so sebou pripravila niečo pod zub a nebudem ďaleko od pravdy, keď vám poviem, ako sme si nespočetnekrát s Pepincom vychutnávali údenú kotletu tak, že sme boli mastní až na chrbte. Bolo by mi preto ľúto, keby som sa s vami nepodelil o vskutk...

CESNAKOVÝ BOK údený teplým dymom

Dámy, páni. Ak sa nechcete na najbližšej veselici doriadiť z domácej slivovice, zoberte si do vrecka kus vlastnoručne naloženého a vyúdeného bôčiku. Na premastenie, hej? Čo je na to treba? Bravčový bok s kožou cca 1kg/kus, 20-25g pragandy (kto nie je zástanca, tak soľ), 3-4 strúčiky cesnaku – najemno nasekané/rozdrvené. Nálev na mäso: 1 liter vody = 60g pragandy/soli. Očistené kus...

FAJNOVÝ MODRÝ SYR vyúdený studeným dymom

Milé dámy, milí páni, plesňový syr, to je dobrota! A keďže viem, aké máte mlsné jazýčky, ešte som vyšpekuloval, ako to celé chuťovo posichrovať... a čo myslíte? Čo dodá plesňovému syru ten správny riadny odér a chuť? No predsa údenie! Takže: Plátky syra, cenťák alebo dva hrubé, šupneme na sieťovaný rošt. V udiarni si pripravíme generátor studeného dymu, syr vložíme a údim...

LOSOS údený studeným dymom

Losos je jedna z mála rýb, ktorá sa dá dobre údiť studeným dymom aj v našich podmienkach.Začína to výberom správnej filety, dajte prednosť iba kvalitnému predajcovi, ktorý vie garantovať čerstvosť.   Na údenie je najvhodnejšia stredná časť filety, kde je mäso najkvalitnejšie a nie je tak vysoké ako pri hlave. Údenie lososa je najvhodnejšie v chladnejších mesiacoch, kedy vonka...

Hore
24 položiek celkom