SET korenia na klobásky
Kategória: | Korenie pre klobásy a salámy |
---|
Čo si budeme, nie je nič lepšie ako domáce klobásky. Viete, čo v nich je, žiadne párminútové údenie alebo rovno tekutý dym, ako je bežné v obchodoch. A najmä – tá chuť!
Aby ste nemuseli veľmi vymýšľať a podarilo sa to ideálne hneď na prvý raz, vymysleli sme to za vás. Nižšie nájdete postup a ingrediencie na poriadne domáce klobásky. Aby šmakovali ešte viac, urobili sme 4 poctivé receptúry korenia.
Cesnaková od SKOŘEPKOVÝCH, pikantná papriková od HOMOLKOVÝCH, bylinková od PROKOPOVÝCH a jemná zmes od BARTOŠOVÝCH. Každé vrecko odporúčam na 5 kg mäsa. A pokiaľ máte radi pálivé, použite zmes od Homolkových na 4 kg mäsa a klobásky budú mať grády!
ZÁKLADNÝ KLOBÁSKOVÝ RECEPT
BUDETE POTREBOVAŤ:
1 celý balíček Homolkových alebo inej zmesi korenia
100 – 125 g soli (kto solí menej, drží sa spodnej hranice)
3 kg bravčového boku bez kože (nejaký mäsitejší, nech to nie je úplne biele)
1 kg bravčové pliecko zbavené šliach a iných častí, ktoré v klobáse mať nechcete
1 kg hovädzie mäso predné alebo krk (opäť očistené)
cca 3 dcl vody
bravčové črievka (veľkosť 34/36 alebo podobné)
POSTUP:
Mäso nakrájajte tak, aby sa zmestilo do mlynčeka. Hovädzie mäso a kúsok bôčika pomeľte na jemnej doske (ideálne sú 3 mm alebo môžete použiť aj 2x na 4,5 mm), zvyšok mäsa na hrubej doske 12 alebo ešte lepšie na 16 mm, nech má klobása peknú mäsovú štruktúru! Do pomletej zmesi pridajte soľ, vodu a korenie, dobre premiešajte (to chvíľku trvá). Takto pripravenú zmes je ideálne nechať odpočinúť do druhého dňa.
No a môžeme sa pustiť do narážania do črievok, ja používam veľkosť 34/36. Zoženiete ju u dobrého mäsiara. Tie namočíte podľa návodu a môžete plniť pomocou nabíjacej súpravy k mlynčeku. Je to jednoduché, len sa zídu 4 ruky. Klobásy osušte, potom ich môžete vložiť do vopred vyhriatej udiarne na cca 70 °C. Údime približne 7 hodín, kým sú pekne zlatisté.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.