"PRENOSNÁ STOVKA" vychádza z menšej "PÄŤDESIATKY" a poskytuje dvojnásobný priestor na údenie. Do dvoch poschodí sa zmestí približne 25 stredných pstruhov, 50 klobás alebo až takmer 20kg mäsa. Mäso a ryby sa vešajú na háčiky alebo sa môžu naukladať na rošty do piatich poschodí. Táto udiareň je veľmi vhodná na údenie dlhších rýb, ako sú úhory, šťuky atď. Aj v tomto prípade je možné údiť drevom alebo po dokúpení pomocou výhrevnej špirály s termostatom.
STOVKA má najlepší pomer ceny a objemu v našej ponuke. Údiť sa v nej dá od jari do jesene (alebo kým teploty neklesnú pod 5ºC).
Funguje veľmi jednoducho – v ohnisku založíte pomocou drobného tvrdého dreva malý oheň a vytvoríte žeravý základ. Použiť môžete aj drevené uhlie. Následne sa tento základ posypáva vlhčenými pilinami alebo štiepkou, vďaka čomu vznikne dym. Prísun vzduchu sa riadi klapkou v ohnisku a dym sa reguluje hornou klapkou na strope udiarne.
So špirálou je to ešte jednoduchšie – stačí ju uložiť do ohniska, do misky nasypať údiace piliny, ktoré predtým navlhčíte a položíte priamo na špirálu. Výhrevná špirála piliny sama podpáli a termostat, ktorý sa ovláda priamo na špirále, zabezpečí správnu teplotu v udiarni. Vašou úlohou je iba z času na čas pokropiť piliny, čím sa reguluje množstvo dymu a správna vlhkosť v udiarni. Jedna miska (cca 150g pilín) postačí na 2-3 hodiny údenia. Pracovná teplota je 60–110ºC. Ak chcete údiť studeným dymom, odporúčame dokúpiť si generátor studeného dymu.
Obsah príslušenstva:
univerzálná zásuvka na vykurovanie s výhrevnou špirálou a termostatom
Voliteľné príslušenstvo:
sieťovaný rošt (napr. na údenie syrov alebo krehkých rybích filetov)
Kaiserov čistič na udiarne
Bylinkové zmesi a nálevy na údenie
TECHNICKÉ PARAMETRE:
vonkajšie rozmery: |
395 x 1100 x 275 mm |
rozmery údiacej komory: |
395 x 850 x 270 mm |
váha udiarne: |
18kg |
materiál: |
nerez |
príkon výhrevnej špirály: (iba u elektrické varianty) |
2000W |
počet poschodí/počet roštov v balení (2x rošt na ryby, 1x rovný rošt): |
6 / 3 |
priemer komínku s klapkou: |
40mm |
kapacita potravín: |
až 15kg |
druh kúrenia: |
výhrevná špirála / drevo |
maximálna teplota: |
110°C |
kapacita misky na piliny (cca 2-3hod. údenia): |
100g |
Pozn. Udiareň je vhodná výhradne do vonkajšieho prostredia a nie je možné pripojiť ju na externý dymovod
VÝHODY ELEKTICKEJ UDIARNE:
– elektrická špirála vykúri udiareň za pár minút
– údenárske piliny úplne nahradzujú klasické drevo, údenie s pilinami je tak čistejšie a bez sadzí
– integrovaný termostat udržuje nastavenú teplotu
– špirála zároveň podpáli údenárske piliny a stará sa tak o vývin dymu
– vašou úlohou je iba pokropiť piliny, čím sa reguluje vlhkosť v udiarni a horenie pilín
– pozinkovaná konštrukcia udiarne má dlhú životnosť
– ekonomickosť – spotreba elektriny na jedno údenie je radovo iba niekoľko eur, spotreba pilín pri pokropovaní je približne 150g/2-3hod. údenia