POZINKOVANÁ '100' prenosná elektrická udiareň
Kategória: | Kaiserove prenosné a rybárske udiarne |
---|
POZINKOVANÁ „STOVKA” je teraz tiež vynovená! Vychádza z menšej „PÄŤDESIATKY” a ponúka takmer dvojnásobný priestor na údenie. Zmestí sa do nej približne 25 stredných rýb na dvoch poschodiach alebo cca 50 klobás a až 15kg mäsa. Mäso a ryby sa vešajú na háčiky alebo sa môžu položiť na rošty na päť poschodí. Udiareň je vhodná na údenie dlhších rýb, napr. úhorov, šťúk atď. Aj v nej môžete údiť ako drevom, tak aj pomocou vykurovacej špirály s termostatom, ktorá je už súčasťou balenia.
Udiareň má najlepší pomer medzi cenou a objemom v mojej ponuke nerezovejch udiarní. Údiť sa v nej dá od jari do jesene (alebo pokým teploty neklesnú pod 5 °C). Pri nižších teplotách môže voda kondenzovať na stenách udiarne, a preto odporúčam mrknúť na moje izolované udiarne na zimné údenie.
Udiareň funguje veľmi jednoducho – v ohnisku založíte pomocou drobného tvrdého dreva oheň a vytvoríte žhavý základ. Použiť môžete aj drevené uhlie. Tento základ sa potom posypáva vlhčenými pilinami alebo štiepkou na vývin dymu. Prísun vzduchu sa riadi klapkou v ohnisku a dym sa reguluje hornou klapkou na strope udiarne.
S vykurovacou špirálou je to ešte jednoduchšie – stačí ju vložiť do ohniska, do misky nasypať piliny, ktoré navlhčíte a položíte priamo na špirálu. Vykurovacia špirála piliny sama podpáli a termostat, ktorý ovládate priamo na špirále, sa postará o správnu teplotu v udiarni. Vy iba občas kropíte piliny pre riadenie množstva dymu a správnu vlhkosť v udiarni. Jedna miska (cca 150 g pilín) vydrží zhruba na 2 – 3 hod. údenia. Pracovná teplota je 60 – 110 ºC. Pre údenie studeným dymom (do 30 ° C) odporúčam dokúpiť generátor studeného dymu.
VERCAJK, KTORÝ NÁJDETE V KRABICI:
univerzálná zásuvka na vyhriatie s výhrevnou špirálou a termostatom
(po vybratí špirály môžete kúriť drobným drevom)
odkvapová miska (na zachytenie tuku z mäsa)
ČO SA MÔŽE HODIŤ NAVYŠE:
Udiareň vynikne lepšie na podstavci a navyše sa nemusíte zohýnať.
Ak sa vám nechce vešať na háky alebo sa to ani veľmi nedá, rošty navyše padnú vhod.
sieťovaný rošt (napr. na údenie syrov alebo krehkých rybích filetov)
Môj overený čistič dá nerez zase ľahko do pucu bez toho, aby poškodil udiareň.
Bylinkové zmesi a nálevy na údenie
Ochranný obal, nech je udiareň pekne v suchu za každého počasia.
TECHNICKÉ PARAMETRE:
materiál: nerez
príkon vykurovacej špirály: 2 000 W
kapacita potravín: až 15 kg
vonkajšie rozmery: 395 x 1 100 x 275 mm
rozmery komory na údenie: 395 x 950 x 270 mm
kapacita misky (cca 2 – 3 hod. údenia): 100 g drviny/štiepky
maximálna odporúčaná teplota: 110 °C
váha udiarne: 18 kg
Pozn.: Udiareň je vhodná výhradne do vonkajšieho prostredia a nie je možné pripojiť ju na externý dymovod.
VÝHODY ELEKTRICKEJ UDIARNE:
– Elektrická špirála vyhreje udiareň za pár minút.
– Údenárske piliny úplne nahradzujú klasické drevo, údenie s pilinami je tak čistejšie a bez sadzí.
– Integrovaný termostat udržuje nastavenú teplotu.
– Špirála zároveň podpáli údenárske piliny a stará sa tak o vývin dymu.
– Vašou úlohou je iba pokropiť piliny, čím sa reguluje vlhkosť v udiarni a horenie pilín.
– Celonerezová konštrukcia udiarne má dlhú životnosť.
– Ekonomickosť: spotreba elektriny na jedno údenie je rádovo iba niekoľko eur, spotreba pilín pri pokropovaní je približne 150 g / 2 – 3 hod. údenia.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.